Spyware

Vad är Spyware?


Spyware är ett program som innehåller funktioner vars syfte är att samla in information eller stjäla information som sedan levereras till spywaretillverkaren.
Denna informationen används sen för att skicka specifik reklam till datorn som är spyware infekterad.

Spyware är program som inhämtar information om surfvanor, intresse samt olika inställningar som finns på datorn.
Denna data inhämtas till spyware tillverkaren. Spyware tillverkaren använder denna information för sin egna ekonomiska fördel.
Spywareprogram brukar oftast bli installerade genom olika hemsidor. Dessa hemsidor kan lura användaren att installera spyware program genom att säga att det är egentligen något annat som installeras. Det är även möjligt att spyware program är inkluderade i riktiga shareware,freeware paket.

Spywareprogram kan ibland även användas som ett samlingsnamn för Adware, Dialers, Hijackers samt Trackware. I grund och botten så är det samma sak.

Var får jag spyware ifrån?

Spyware brukar komma in när man installerar andra program på datorn. Spyware programmen slinker in obemärkt och brukar inte skapa några problem, förutom då att dom kan stjäla information om surfvanor mm.
Tex så när man installera Kazaa så installeras även SaveNow vilket är ett spyware program.
Första spyware programmet som man känner till kom med freeware programmet ”Elf Bowling” och kom ut 1999.

Hur ser jag att jag har spyware?

Du kan tex märka det på att datorn går långsammare, fler processor är igång. Men annars är det väldigt svårt att märka att man har spyware.

Hur blir jag av med spyware?

Det finns ett par stycken spyware rensare där ute. Antivirusprogram.se kommer att informera mer ang dessa program under rubriken Antispyware. Denna länk kommer att vara klar innan slutet på Augusti.

Spyware

Spyware program brukar användas som samlingsnamn för ett par olika typer utav malware. Några utav dessa malware program är Spyware, Adware, Dialers, Trackware, Hijackers.
Gemensamt för dessa är att det är program som för det mesta inte skall finnas på en dator.
Spyware program är skapade i ekonomiskt syfte. Detta så att skaparen skall kunna tjäna pengar på att sälja informationen som spywareprogram har insamlat.
Spyware program kan användas till att samla in information om din browser historik, visa pop-up fönster med reklam, banners samt ändra standard sidan i Internet Explorer eller buta ut värdnamn. Det sistnämda gör spyware programmen för att guida in dig till spyware producentens reklamnätverk eller reklamsökmotor.

De spyware program som an finnas på en dator heter Adware program. Dessa är program är gratis programvara som tex Eudora, Cuteftp. Dessa program finansierads via reklamintäkter, vilket gör det möjligt för Er att använda programmet gratis. Tyvärr får man reklammeddelande vid användning av programmet.

Skydd mot Spyware

För att skydda en dator mot spyware så finns det antispyware program, även många antivirusprogram innehåller antispyware funktionalitet. Denna funktionaliteten i renodlade antivirusprogram är inte lika så bra som de renodlade antispyware programmen.
Vi här på Antispyware program . se kommer med rekommendationer om vilka antispyware program som finns på marknaden, tips om hur hur man kan skydda sin dator från Spyware.

Vi rekommenderar anti-spyware programmet Pestpatrol.

Antispywareprogram

Här under kan du läsa om de olika antispywareprogram som finns där ute på marknaden.
Informationen nedanunder kan hjälpa er i ert val av antispywareprogram.

Ad-aware

Ad-aware från Lavasoft har en gratis version för oss hemmaanvändare.
Versionen har inte alla funktioner som den stora versionen har men den är helt värd att använda.

Counterspy

CounterSpy ett mästerligt antispyware program.
Färgglatt och ger en mängd information om de olika spywareprogram/adware program som kan vara installerade på er dator.
Själva programmet gör det lätt att fatta beslut vad som skall tas bort samt vad som inte behövs tas bort.

Pest Patrol

Ett känt program från CA. Programmet har fått en mängd priset och utmärkelser.
PestPatrol är ett kraftfullt och säkert verktyg för att skydda sig mot malware såsom trojaner, spyware, adware samt andra hacker verktyg. Pestpatrol kompletterar andra säkerhetsprodukter såsom Anti-virus, Brandväggar mm.

Pestpatrol skyddar mot hot som försöker utföra följande saker:

  • Spyware samt adware som försöker ”ringa hem” och leverar information ang dig, din dator eller dina surfvanor.
  • Remote Access Trojans (RATs) som ger illasinnade personer tillgång till din dator.
  • Keyloggers som försöker stjäla lösenord och annan känslig data.
  • Probe verktyg som försöker se efter vilka sårbarheter som existerar på ditt system och därefter låter en hacker försöka utnyttja sårbarheterna.

Det lättanvända interfacet, automatiska uppdateringar samt tillgång till online support interface gör det lätt för dig att hålla din dator fri från oönskade spyware, RATs program mm.

Om du köper så kommer det att inkluderas ett års licens för spyware detektion file uppdateringar, produkt uppdateringar samt online technical support.

Microsoft Windows Defender

Windows Defender är ett spännande och framförallt gratis program som skydd mot spyware,adware mm.
Tyvärr så lider programmet lite av Beta sjukdomar och det händer att programmet kraschar och lämnar konstiga resultat.
Vår rekommendation är att vänta tills att Windows Defender går ut ur beta, därefter så är antispywareprogrammet klart för användning.

Spy Sweeper

Spy Sweeper från Webroot hittar störst mängder utav spyware. Webroot har även en bra support att erbjuda. Spy Sweeper hjälper även till att skydda mot spyware innan de installeras.