Att få sin mobil hackad är en traumatisk upplevelse som de flesta vill undvika. Hur skyddar man sin mobil bäst från ovälkomna hackare och andra kriminella? Här hittar du de bästa tipsen för en säkrare mobil.
Smartphones – eftertraktade av hackare
Dagens mobiltelefoner samlar en stor del av vår känsliga personliga information i en enda liten enhet. På en smartphone kan du hitta bankinformation, e-post-konton, sociala medier, hälsoinformation, kontakter och mycket mer. Den här informationen är värdefull – inte bara för dig utan även för hackare. Därför har smartphones blivit en eftertraktad enhet för kriminella att ta sig in i.
Vi har listat de bästa tipsen för hur du skyddar din smartphone från inkräktare.
Följ dessa 3 steg för att skydda din mobil från hackare
1. Uppdatera ditt operativsystem
Det är viktigt att alltid hålla sin smartphone uppdaterad med den senaste versionen av operativsystemet – och de senaste versionerna av apparna du brukar använda. Operativsystemet uppdateras och förbättras ständigt, och när en säkerhetslucka upptäcks täpps den igen av mobiltillverkarens duktiga programmerare. Uppdatera direkt om du får en notis om att en ny version av ditt operativsystem är redo att installeras. Eller ännu bättre, slå på automatisk uppdatering.
2. Säkra dina lösenord
Att ha säkra lösenord till alla sina konton är A och O när det kommer till mobilsäkerhet. Tänk på att använda olika lösenord till alla dina konton och att byta lösenord regelbundet. Om du har svårt att komma ihåg dina lösenord kan du använda en lösenordstjänst som 1password eller de tjänster som Apple och Google erbjuder.
När du ska välja ett nytt lösenord finns det ett par saker som är bra att tänka på. Enligt it-experter är det säkraste lösenordet långt, innehåller siffror, bokstäver, symboler och både stora och små bokstäver. Det är även bra att använda ett, eller ett par, riktigt äckliga och till och med snuskiga ord i sitt lösenord – då är det inte lika troligt att man delar med sig av det eller råkar säga det högt.
3. Var uppmärksam på bluffsamtal och länkar i sms och mejl
Ett av de vanligaste sätten att komma åt någons personliga information är via bluffsamtal, bluffmejl och bluffsms. Kom ihåg att aldrig lämna ut inloggningsuppgifter till främlingar och att aldrig identifiera dig med BankID om du inte vet vad saken gäller.
Det är även viktigt att vara uppmärksam på länkar i mejl, sms och meddelanden. Om du har fått ett meddelande från en mejladress eller ett telefonnummer du inte känner igen som innehåller en länk – klicka inte på länken. Den kan innehålla skadlig information.
Om du misstänker att du har blivit hackad eller utsatt för identitetsstöd kontaktar du polisen så snart som möjligt.
Andra säkerhetsåtgärder för att skydda din mobiltelefon
- Var försiktig när du loggar in på publika WiFi-nätverk – Ett öppet WiFi-nätverk har vanligtvis inte samma säkerhet som ditt privata hemma. Var försiktig med vilka sidor du loggar in på och använd gärna en VPN-tjänst för att skydda din mobil och surfa privat. Nord VPN och Norton är exempel på företag som erbjuder VPN-tjänster.
- Ladda bara ner appar från App Store eller Google Play Store – Ladda bara ner appar från säkra appbutiker som kontrollerar apparna innan de läggs ut i biblioteket så att de inte innehåller virus eller annan skadlig information.
- Ge inte appar behörighet till mikrofon, kamera och bildbibliotek – om det inte behövs för att använda appen – Var uppmärksam på vilka behörigheter dina appar använder. Vill en ficklampsapp ha tillgång till din mikrofon? Neka den behörigheten.