Det blir allt vanligare att det dyker upp olika typer av utpressningshot via e-post. Ofta begär utpressaren betalning i bitcoins. Vad ska du då göra om det kommer sådana meddelanden i din inkorg? Vi ska här gå igenom hur du ska agera om du drabbas.
Vad innebär utpressningshoten i e-posten?
Själva innehållet i e-posten kan variera men brukar bland annat handla om olika hot om kidnappning eller att ditt liv är i annan fara om du inte betalar. Meddelandet brukar också innehålla information om att du övervakas och absolut inte får kontakta polisen eller berätta om hotet för någon annan.

Utpressningen kan också handla om att du anklagas för att ha besökt vissa pornografiska webbsidor eller att de genom din egen webbkamera har filmat dig i intima situationer. Då handlar hoten ofta om att skicka vidare dessa videos till bekanta om du väljer att inte betala utpressaren.
Så ska du agera
Oftast handlar detta om så kallade bluffmail, som skickas ut genom massutskick till ett stort antal människor. Det finns sällan någon anledning till oro men det är ytterst viktigt att du gör en anmälan till polisen.
- Svara inte på meddelandet och klicka inte på några länkar – Om du svarar bekräftar du för avsändaren att e-postadressen är aktiv. Du riskerar då att din adress säljs vidare och du kommer att få allt fler liknande meddelanden i din inkorg.
- Betala inte
- Gör en polisanmälan och bifoga meddelandet eller en skärmdump av hotet
Genom att göra en polisanmälan får polisen bättre underlag för att hitta vem som ligger bakom utpressningen. Dessutom är det viktigt att polisen får vetskap om alla olika typer av nya massutskick som görs så att de kan gå ut och informera, för att andra ska skyddas.
Om utpressaren kommit åt ditt lösenord
Ibland kan något av dina lösenord finnas med i meddelandet. Oftast innebär det inte att din e-post har blivit hackad, men det kan ha hänt. Det allra vanligaste är att utpressaren har kommit åt ditt lösenord på offentliga webbsidor där andra fått tag på din e-postadress i kombination med ditt lösenord via andra webbsidor eller appar du brukar logga in på.
Oavsett hur det har hänt är det i så fall viktigt att byta lösenord. Det finns en del saker att tänka på när du ska skaffa ett nytt lösenord:
- En tumregel är att aldrig ha samma lösenord på flera ställen. Det finns tjänster, som exempelvis Lastpass, för att hålla reda på alla olika lösenord.
- Undvik lösenord med privat information som kan kopplas till dig som person.
- Blanda siffror, stora och små bokstäver samt övriga tecken för att få ett starkt lösenord.
- Aktivera och använd tvåfaktorsinloggning där det går.