Vad ska du göra om din mobil blivit hackad?

skydda din smartphone

Är du orolig att din mobil har blivit hackad eller utsatt för intrång på något sätt? På den här sidan listar vi vad du bör vara uppmärksam på och hur du gör när din mobil har blivit hackad. 

skydda din smartphone

Så upptäcker du att din mobil är hackad – 8 tecken

Det finns en lista på saker man bör vara uppmärksam på när det gäller ens smartphone. Gå igenom listan nedan om du är orolig att din mobil blivit hackad.

 1. Din mobil blir plötsligt långsammare än normalt – En smartphone kan förstås bli långsam i samband med att den åldras, men om den plötsligt blir mycket långsammare än normalt kan det vara ett tecken på att något inte står helt rätt till.
 2. Batteriet blir plötsligt sämre – Har ditt batteri plötsligt börjat ta slut snabbare än vanligt? Det kan vara ett tecken på att ett spionprogram har blivit installerat på din mobil. Spionprogram är ofta igång i bakgrunden och skickar ständigt information från din enhet vilket gör att batteriet förbrukas snabbare.
 3. Dina appar kraschar – Har dina appar plötsligt börjat krascha och avslutas oväntat? Det kan vara ett tecken på att din enhet är hackad. 
 4. Okända utgående samtal och skickade sms – Hittar du utgående samtal du inte har ringt i din telefonlista? Sms du inte har skickat bland dina meddelanden? Det är ett tecken på att någon annan har tillgång till din enhet. 
 5. Popups – Om det plötsligt börjar dyka upp popupfönster på din skärm kan det vara ett tecken på att det finns ett spionprogram installerat på din enhet.
 6. Enhetens dataanvändning ökar – Ytterligare ett tecken på att det kan finnas ett spionprogram installerat på din smartphone är om din dataanvändning plötsligt ökar mycket.
 7. Okänd aktivitet på dina sociala medier och din e-post – De flesta är alltid inloggade på sina sociala medier på sin smartphone. Om din mobil har blivit hackad har hackaren även tillgång till dessa konton. Var uppmärksam på om meddelanden blir markerade som lästa utan att du har öppnat dem, om det finns meddelanden i utkorgen som du inte har skickat och annan aktivitet som du inte känner igen. 
 8. Appar du inte har hämtat – Hittar du plötsligt en app du inte har hämtat själv på din hemskärm? Det kan vara ett tecken på att skadlig programvara finns installerad på din enhet. 

Följ dessa steg om din mobil har blivit hackad

Stämmer flera av dessa tecken in på din enhet? Då är det dags att ta det säkra före det osäkra och följa våra steg.

 1. Byt lösenord – Byt alla dina lösenord. Gör gärna detta steg på en annan enhet och kom ihåg att logga ut från alla dina konton på din mobil innan du byter lösenord.
 2. Radera appar du inte känner igen – Radera alla appar på din enhet som du inte känner igen eller som du uppfattar sin misstänksamma.
 3. Använd en säkerhetsapp – Ladda ner en säkerhetsapp som kan upptäcka misstänkta processer eller program. Exempel är Avast, Norton och F-Secure.
 4. Använd ett antivirusprogram – Antivirusprogram finns inte bara till datorer, utan även till smartphones. Skydda din smartphone från hackare med till exempel Norton eller F-secure.
 5. Återställ din enhet – fabriksåterställ din enhet. Då tömmer du hela din smartphone på alla program och all information – då försvinner även spionprogram och annan skadlig programvara.