Så kontrollerar du om en webbsida är säker eller inte

Så kontrollerar du att en webbsida är säker

Att surfa online på nätet idag innebär många olika risker och en av dem är att vissa webbsidor kan vara osäkra att besöka. Det handlar om webbplatser där någon försöker lura dig exempelvis genom att installera skadlig kod, spionprogram eller virus på din dator. Det kan också röra sig om nätfiske som innebär att du lämnar ut lösenord eller uppgifter om dina bankkonton.

Men hur vet du då om en webbsida är säker eller inte? Vi ska här gå igenom hur du kontrollerar om en webbsida är säker eller inte och hur du ska göra för att skydda dig mot olika hot online.

Kontroll av webbsidans säkerhet

Så kontrollerar du att en webbsida är säker

Undersök alltid om webbsidan använder HTTPS. Det i sig säger inte att webbsidan är säker men är ett minimum krav du bör ställa på en webbsida du ska besöka. Att webbsidan använder https innebär att sidan använder ett protokoll där data krypteras, vilket bland annat är en säkerhet för att ingen annan part ska kunna stjäla dina lösenord eller kortuppgifter.

Kontrollera alltid att webbadressen inleds med https och i webbläsarfönstrets adressfält brukar det visas ett hänglås i de flesta webbläsare.

Fler saker att kontrollera är:

  • Att det finns sekretesspolicy, integritetspolicy och cookieinformation.
  • Att språket och grammatiken är korrekt och inte ser ut att vara maskinöversatt.

Gratis tjänst för att kontrollera säkerheten på webbsidor

Det finns även en gratis tjänst, Site Safety Center, där du kan kontrollera om en webbsida är säker.  Det kan vara bra att göra om du har allra minsta misstanke om att det kan vara en fake webbsida. I tjänsten anger du bara den webbadress du vill undersöka och klickar på knappen ”Check now”.

Ofta kommer svaret från tjänsten ganska snabbt med olika säkerhetsnivåer:

  • Säker – Webbsidan är säker om svaret blir ”Safe”.
  • Misstänkt – Om sidan får klassificeringen ”Suspicious”, räknas det som en misstänkt sida som ofta figurerar i samband med skräppost.
  • Farlig – Den allvarligaste nivån är ”Dangerous” och då ska du absolut inte besöka sidan. Då kan den innehålla något av de hoten vi pratade om inledningsvis.
  • Otestad – Skulle webbsidan få svaret ”Untested”, innebär det att tjänsten inte har hunnit kontrollera färdigt sidan och då är det bättre att komma tillbaka till tjänsten någon dag senare för att se det korrekta resultatet.

Att surfa säkert

Det finns några åtgärder du kan vidta för att bättre surfa säkert på internet.

Antivirusprogram

Se alltid till att ha ett uppdaterat virusskydd och tänk efter mer än en gång med att klicka in dig på sidor du aldrig besökt tidigare.

Klicka på länkar

Framför allt ska du vara restriktiv med att klicka på länkar. Det kan dölja sig nedladdningar av skadliga program, spionprogram och virus.

Personuppgifter och betalningsinformation

Skriv bara in personuppgifter och betalningsinformation om du absolut vet att det är en säker sida. Även om webbsidan ser legitim ut och liknar den riktiga är det inte säkert att det är den korrekta sidan. Särskilt viktigt är det att kontrollera webbadressen om du har fått en länk via ett mail.