Bedrägerier över nätet har blivit allt vanligare. Ett av de största orosmomenten för privatpersoner är e-mailuppgifter och lösenord som hackas och läcker ut. Flera gånger de senaste åren har miljontals e-mailadresser och lösenord lagts ut helt öppet på nätet. Hur vet du om just ditt lösenord finns att hitta online?
Följ vår enkla guide för att ta reda på om din e-post är hackad.
Idag finns miljoner användaruppgifter att hitta online för den som vet var den ska leta. Stora företag har varit utsatta, bland annat Netflix, LinkedIn och Foodora.
Vill du kontrollera om dina e-postuppgifter är läckta? Följ vår guide.
Gör så här:
- Börja med att besöka webbplatsen Have I been pwned.
Have I been pwned är en webbplats byggd för att kontrollera om inloggningsuppgifter, som lösenord och e-postadresser, finns publicerade online. - Skriv in din e-postadress i sökrutan och tryck på knappen pwned?
- Om dina uppgifter är läckta och finns online möts du av en röd sida med texten Oh no – pwned! följt av antalet dataläckor din adress varit med i.
Vad ska du göra om din e-post är hackad?
Om du möts av beskedet att dina e-postuppgifter finns publicerade online är det dags att agera. Det första steget är förstås att byta lösenord till ditt e-postkonto och till sidor där du använder din e-postadress som användarnamn. Kom ihåg att inte använda samma lösenord på olika hemsidor och konton.
Är din e-post hackad?
Gör så här:
- Byt lösenord till ditt e-postkonto. Välj ett helt nytt lösenord som du inte använt tidigare.
- Byt lösenord på alla konton där du har din e-postadress länkad. Välj olika lösenord till varje konto.
Så skyddar du dig online
När stora läckor sker är det svårt att skydda sina uppgifter, men det finns ett par saker man kan göra för att skydda sig online.
- Det allra viktigaste är att byta lösenord regelbundet
Om du byter lösenord till dina konton är chansen stor att om det sker en läcka, läcker dina gamla inloggningsuppgifter ut. Då ligger du redan steget före hackarna. - Använd olika lösenord till olika konton
Det är förstås bekvämt att använda samma lösenord till alla sina konton, men utifrån ett säkerhetsperspektiv är det inte särskilt klokt. Om inloggningsuppgifterna till ett konto läcker, kan hackarna ta sig in på flera av dina konton utan större ansträngning. - Använd en lösenordsapp för att skapa unika lösenord och hålla koll på dina inloggningsuppgifter
Det finns flera olika bra och säkra lösenordsappar som kan hjälpa en att generera unika lösenord och hålla koll på alla ens olika inloggningsuppgifter. Exempel är 1password. Även Apple och Google har integrerade funktioner för detta.
- Använd tvåstegsverifiering
Tvåstegsverifiering är ett smidigt sätt att skydda dina konton från inkräktare. Många stora webbplatser och företag som Facebook, Google, Apple och Tumblr erbjuder den här typen av inloggning. Med tvåstegsverifiering verifierar du din inloggning med ditt lösenord och ytterligare ett steg. Det kan till exempel vara en kod som skickas till ditt mobilnummer eller en kod som tas fram i en säkerhetsapp som Microsoft Authenticator eller Google Authenticator. Apparna finns att ladda ner i din app-butik.